18 Mart 2008 Salı

Güvenli kozmetik alışverişi tavsiyeleri

1-Zararlı olduğu kanıtlanmış ya da problem yaratabilecek içerikleri olan ürünlerden(Cıva, kurşun, plasenta gibi) kaçınmak için kesinlikle uzak durmanız gereken ürünlerin listesi için şuraya bir göz atın.
2-Daha az ürün kullanın. Günlük bakım rutininizden olmazsa olmaz dedikleriniz dışındakileri çıkarın ya da o ürünleri daha az sıklıkla kullanın. Her gün cildinizle temas eden kimyasalların sayısını azaltarak kullandığınız ürünlerden kaynaklanabilecek olası sağlık risklerini azaltabilirsiniz.
3-Skin Deep’in detaylı arama özelliğini kullanarak daha az olası sağlık riski taşıyan ürünlere ulaşın. Aradığınız ürünün kategorisini seçin ve zararlı olduğunu düşündüğünüz içerikleri-kansorajenler, nörotoksinler gibi- eleyerek daha güvenli alternatiflerini inceleyin.
4-Satın aldığınız ürünler hakkında doğru bir seçim yapabilmek için aldığınız ürünlerin etiketlerini okuyun.

Bilmeniz gereken temel kavramlar;
a) Naturel ( doğal ) : ‘ Naturel ‘ kavramı direkt olarak bitki veya hayvan ürünlerinden çıkarılan içeriklerle ilgilidir. Sentetik olarak üretilmediği anlamını taşır. Doğal içerikli ürünlerin cilde iyi geldiği konusunda kesin bir bilimsel kanı yoktur.
b) Hipoallerjenik : Bu türdeki ürünler alerjik reaksiyonlara daha az sebebiyet verir. Ancak bu iddiayı kanıtlayan yazılı bilimsel çalışmalar bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra “ dermatolojik test edilmiş “ , “hassasiyeti test edilmiş “, “alerjik test edilmiş “ veya “tahriş etmez “ gibi kavramlar, herhangi bir cilt reaksiyonuna sebep vermez diye bir garanti taşımaz.
c) Alkolsüz : Genel olarak şu anlama gelmektedir ki bazı belirli kozmetik ürünleri etil alkol içermez. Ayrıca kozmetik ürünler bazı farklı alkoller de içermektedirler. Örn ; cetyl , stearyl , cetearyl , lanolin gibi.
d) Kokusuz : Bu şekilde etiketlenmiş ürünlerde kesin bir koku bulunmamaktadır. Koku içerikleri kokusuz kozmetik ürünlerine katılabilir. Bundaki amaç kullanılan hammaddelerin yarattığı kötü , istenmeyen kokuları etkisiz hale getirmektir. Bu koku içerikleri, oldukça az miktarda kullanılmalıdır.
e) Nonkomodojenik ( Komodojenik olmayan ) : Bu tür ürünler akne oluşumuna sebebiyet veren gözenek tıkayıcı maddeler içermez.
f) Raf süresi : Raf süresi bir kozmetik ürününün normal koşullarda depolanma ve kullanılma süresidir. Bu kullanılma süresi ürünün komposizyonuna , paketlenmesine ve korunmasına bağlıdır. Eğer bu ürün uygun bir biçimde stoklanmamışsa , ürünün kullanım süresi normalden daha az olur.
g) Cruelty Free : Bu ürünler hayvanlar üzerinde test edilmemiştir. Kozmetiklerde kullanılan birçok içerik bir şekilde hayvanlar üzerinde test edilmiştir ve bazı tüketiciler “ herhangi bir hayvan testine tabii tutulmamıştır” yazısını görmek istemektedir.
h)No-Paraben: Üründe paraben sınıfından maddelerin kullanılmadığını gösterir. Ne yazık ki pek çok kozmetik üründe parabenler kullanılmaktadır. Paraben, deriye, göze zarar verebilir, östrojen hormonuna benzer bir etki göstererek, vücudun hormon sistemini olumsuz etkilediğini kanıtlayan çalışmalar bulunmaktadır. Parabenler hassas bünyelerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
ı) Şirketler ürünün güvenirliliği ile ilgili test yapmak zorunda değildir. Böyle durumlarda ürün üzerinde “ UYARI “ yazısı bulundurulur. Bu da şu anlama gelmektedir ; ürünün güvenirliliği kontrol edilmemiştir.

5-Daha yumuşak formüllü sabunları tercih edin. Sabun kiri ve yağı ortadan kaldırırken cilt yüzeyini kaplayan doğal yağ tabakasının kaybına sebep olur. Daha yumuşak bir sabun cilt kuruluğunu azaltır ve cildinizde yeterince nem olacağı için cildinizin nemlendiriciye olan ihtiyacı azalır.
6-Koyu renk saç boyalarından kaçınmaya çalışın. Koyu renkli saç boyalarının açık renkli olanlara nispetle kanserle ilişkili içeriklere daha çok sahip olduğu görülmüştür.
7-Pudra kullanımınızı azaltın. Asbest-benzeri fiber içersin ya da içermesin kozmetik amaçla kullanılan talk pudrası bir kanserojendir. Talk parçacıkları insan yumurtalıklarında ve akciğerlerinde tümörlere yol açar. Talk içeren ürünleri almayın ve kullanmayın. Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda bebe pudrası kullanımından kaçının. Kullanılan pudra solunduğu için bebeğin ciğerleri için bir tehlike oluşturur. Çocukları bu kanserojene maruz bırakmanın hiç gereği yok.
8-Mümkün olduğunca kokusuz ürünleri tercih edin.Kokulu kozmetik ürünleri alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Fakat kokusuz ürünler bile, içerdikleri kimyasalların kokusunu gidermek amacıyla eklenen kokuları ihtiva edebilir. Ürün içerik listesinde "fragrance" yazmadığından emin olun. Kokusuz ürün seçenekleri için tıklayın.
9-Oje kullanımınızı azaltın.Kansere ve doğum kusurlarına yol açabilecek içerikler içerebilirler.Özellikle hamile kadınlar ojeden uzak durmalı.

0 yorum: