20 Mart 2009 Cuma

Kömürden Kurtul, İklimi Kurtar

Greenpeace Belediye Başkan Adaylarını iklimi kurtarmak için söz vermeye çağırıyor. Siz de katılın, iklimi hep birlikte kurtaralım...

Kömür, iklimi değiştiren en tehlikeli fosil yakıt olarak tam bir iklim katili. Dünyadaki toplam karbon salınımlarının %41’inden tek başına kömürlü termik santrallerin sorumlu olduğunu biliyor muydunuz? Yani kömür santrallerinden kurtulmadıkça iklimi kurtarmamız imkansız.

Bu tabloya rağmen Türkiye’de tam 19 ilde toplam 47 adet yeni kömür santrali projesine başlanıyor. Bu soluduğumuz havaya yaklaşık 115 milyon ton fazladan karbondioksitin karışması demek. Çoğunluğu ithal kömürle çalışacak bu santrallerin bazıları lisans almış durumda. Ülkemizin havasını, suyunu ve geleceğini korumak için bedelini çok ağır ödeyeceğimiz bu hataya seyirci kalmamalı, politikacılara, Türkiye’nin temiz enerjiye ve enerji verimliliğine layık olduğunu göstermeliyiz.

Bu nedenle, 29 Mart’taki yerel seçimleri, etrafa zehir saçıp sağlığımızı ve çevremizi tehdit edecek 47 kömür santralinden kurtulmak için bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Türkiye’de oy vermekten daha fazlasını yapmaya gücü olan yurttaşlar olarak, bütün parti adaylarından sorumluluk almalarını ve seçilirlerse temiz enerjiyi tercih edeceklerine dair söz vermelerini isteyebiliriz. Adaylar suya sabuna dokunmayan sözler vermek yerine bizi kömürün dehşet verici kirliliğinden korumayı taahhüt etmelidir.

Greenpeace’e söz vererek ‘Güneş İçin Belediye Başkanları’ bildirgesini imzalamış adayları ve henüz imzalamayanları şu adresten takip edebilirsiniz. Henüz geç değil. Greenpeace’in “Türkiye Soluk Alsın” eylemine siz de katılın, seçmen olarak siz de gücünüzü iklim için kullanın ve tüm adayları sorumluluk almaya davet edin. Türkiye soluk alsın!

0 yorum: