29 Nisan 2008 Salı

"Evimde Mutluyum Ben"



Taç'ın "Evimde Mutluyum Ben" reklamı
( http://www.youtube. com/watch? v=iSxezx_ h4zY)
sizi de rahatsız ettiyse tepkilerinizi Taç Perde'ye ve Reklam Özdenetim Kurulu'na* iletiniz.
TAÇ perde mailto:tac@zorlu.com
Reklam Özdenetim Kurulu:rok@rok.org.tr

Sayın Yetkili,Yayınlamakta olduğunuz Taç ev ürünleri reklâmlarınız kadınların toplumsal yeri hakkında çocuklar ve gençler üzerinde yanlış izlenim bırakmaktadır. Ayrıca kadınları da aşağılar niteliktedir.Günümüz kadınları yalnızca evlerinde mutlu olamazlar. Özgür olmak isterler. Yaşadıkları sosyal çevreyle iletişim halinde olmak isterler. Ekonomik olarak bağımsız olmak isterler. Çalışmak ve üretime katkıda bulunmak, kariyer yapmak isterler. Okumak, yazmak, çizmek ve sanatsal yaratımda bulunmak, kültür almak isterler. Bilimsel faaliyetler içinde yer alırlar, buluşları için patent almak isterler, fikirleri ile girişimlerde bulunmak isterler. Çocuklarını kocalarıyla beraber özgür bireyler olarak yetiştirmek isterler. Hatta mutlaka "evlenmek" istemeyip yaşamına cinsel anlamda da özgür devam etmek isterler. Ve bunları erkek hegemonyasının dayattığı tüm zorluklara rağmen başarmaktadırlar!

Elbette kadınlar da tıpkı erkekler gibi evlerini, yaşam alanlarını sevmek, içlerine sindirmek isterler ama kendilerini evlerine kapatıp histerik bir şekilde perdelerini seven kadın yoktur. Hele mutlulukla temizlik yapan kadın asla bulamazsınız, temizlik zor bir emek sürecidir.

Bu tür reklâmlarda neden sigortalı bir temizlikçi kadını ya da bir erkeği kullanmıyorsunuz? Hedef kitleniz yanlış mı etkilenir? Sizin hedef kitleniz kimler? Nasıl bir dünya hayal ediyorsunuz? Çünkü kusura bakmayın ama hiç iyi bir izlenim bırakmıyorsunuz!
Bu yanlıştan vazgeçmenizi, reklâmlarınızı derhal yayından kaldırmanızı ve bir daha kadınlara bu tür bir zihniyetle yaklaşmamanızı rica ediyoruz.
Bizi Taç'la Kandıramazsınız !!

*Reklam Özdenetim Kurulu Uluslararası Uygulama Esasları Toplumsal Sorumluluk Madde 4: Pazarlama iletişimi ırka, ulusal kökene, dine, cinsiyete, yaşa, zihinsel ya da bedensel özre veya cinsel tercihlere dayalı ayrımcılığı desteklememeli, ya da yapılan ayırımcılığı görmezden gelmemeli, insanlık onuruna saygı göstermelidir.Pazarlama iletişimi haklı bir neden olmaksızın, korku duygusundan yararlanmamalı , şanssızlık ve acı gibi unsurları sömürü malzemesi olarak kullanmamalıdır.Pazarlama iletişimi şiddet hareketlerine yol açıcı ya da bunları görmezden gelici öğeler içermemeli, yasadışı veya toplum dışı davranışları yüreklendirmemelidir. Pazarlama iletişimi, batıl inançları istismar etmekten kaçınmalıdır.

Via Bir Kedinin Hatıraları

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Reklam Özdenetim Kurulu Başkanı Çetin Ziylan tarafından, kurulun Taç reklamlarına ilişkin değerlendirmesi (Bu değerlendirmeyi kendilerine konuyla ilgili başvuran diğer kişilere de göndermiş olabilirler.


Taç ev ürünleri reklam filmi ile ilgili “bilgi olarak” Kurulumuza ilettiğiniz başvuru değerlendirilmiş tir.



Taç tarafından üretimi yapılan perde, nevresim takımları, yatak örtüleri ve havlulardan oluşan ev ürünlerinin reklamında, bu ürünlerin genellikle hedef kitlesi olan kadınlar kullanılmıştır. Evinde güzel, dekoratif eşyalar kullanmak ve evinin bu hali ile gurur duyup, mutlu olmak her insan için doğal bir duygudur. Bunun reklamın doğasında bulunan abartma ile gösterilmesi, kadınların sadece evinde mutlu ve bu tarz işler yaptığında mutlu olan kişiler şeklinde algılanmasına sebebiyet vermemektedir.



Başvurularda belirtilen kadınların evde oturması ve sadece evi ile uğraşması suretiyle cinsiyet ayrımcılığı yapıldığı iddiasına katılmak mümkün olamamıştır. Çünkü ayrımcılık cinslerden birine daha fazla ya da daha az hak tanınması ya da gerçek yaşamda böyle bir hak dengesizliğinin ortaya çıkmış olması demektir. Gerçek yaşamda, kadınları başvurularda belirtilen aktivitelerden (ekonomik özgürlüğe sahip olmak, kariyer yapmak, sanatsal faaliyetlerde bulunmak, bilimle uğraşmak, evlenmemek, evlenmeyerek cinsel hayatını özgürce yaşamak, vs.) zorla alı koyan herhangi bir yaklaşım bulunmamaktadı r. Reklam filmi de bu tarz bir yaklaşımı desteklememektedir. O nedenle reklam filmi, Özdenetim Esasları'nın “Toplumsal Sorumluluk” başlıklı 4üncü maddesine aykırı nitelikte bulunmamıştır.



Kurul görüşünü bilginize sunar, Reklam Özdenetim Kurulu’na göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz.



Saygılarımızla,



Çetin Ziylan

Reklam Özdenetim Kurulu adına

Başkan

Sunthing Special dedi ki...

Evet,bana da bu yanıt geldi sevgili isimsiz kişi,yine de insanın tepkisini ortaya koyması ve bunun yanıtını alması güzel...